joi, 19 iulie 2012

Misterele timpului

Daca tot sunt familiarizat cu notiunea de "pierdere a timpului", m-am gandit sa va prezint de unde avem aceste notiuni in general . Astfel aveti aici o mica prezentare asupra istoriei timpului asa cum il stim astazi si cum ne face el pe noi sa ne rugam sau sa adresam numeroase injurii, in functie de ce avantaje sau dezavantaje ne ofera uneori "timpul".

Noaptea a fost impartita in 12 ore, dupa ce egiptenii au studiat miscarea stelelor. Acestia au avut un sistem de 36 de grupari de stele numite “decani”. Fiecare decan apare pe cer la o diferenta de 40 de minute
Subdiviziunea orelor si minutelor cu numarul 60 provine de de la babilonieni, care au avut o predilectie pentru numerele care formeaza baza cifrei sexagesimale (in baza 60).
Se presupune ca sistemul sexagesimal a fost ales deoarece 60 este cel mai mic numar care se divide la primele 6 cifre, dar si la numerele 10, 12, 15, 20 si 30.
Babilonienii erau interesati de numarul 360 deoarece asta era numarul de zile intr-un an, iar sistemul de 60 le-a permis sa efectueze calcule complexe.
In prezent, definitia timpului nu se mai bazeaza pe orbita pamantului in jurul soarelui, ci pe baza unui timp atomic.
Incepand cu anul 1967, o secunda este definita ca fiind durata a "9.192.631.770 de tranzitii energetice ale atomului de cesium.
Pentru a mentine o concordanta intre timpul atomic si cel astronomic, ocazional se aduga asa numitele "secunde in plus". Astfel, nu toate minutele au 60 de secunde. De opt ori intr-un deceniu, un minut are de fapt 61 de secunde.
Sper ca articolul a fost interesant si ca nu pierdeti prea multe tranzitii energetice degeaba .

                                                                                                                Sursa : ProTV

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu